De bestuurdersverzekering

De verplichte autoverzekering vergoedt de schade van derden, maar nooit die van de bestuurder in fout. Die is steeds uitgesloten van de dekking. Wie zich wilt verzekeren voor de eigen lichamelijke schade als bestuurder, onderschrijft best een bestuurdersverzekering.

Deze verzekering is in feite een omniumverzekering voor lichamelijke schade voor de bestuurder. Als u als bestuurder betrokken bent in een ongeval en gekwetst raakt, dan stelt deze verzekering u schadeloos, ongeacht of u in fout bent. Elke toegelaten bestuurder van het voertuig is gedekt. Zo’n bestuurdersverzekering vergoedt de medische kosten en keert ook een bedrag uit in geval van arbeidsongeschiktheid.   Er wordt ook een kapitaal voorzien bij overlijden voor de nabestaanden van de verzekerde bestuurder. Hoeveel die vergoeding precies bedraagt hangt af van de gekozen formule. U kunt kiezen tussen een forfaitaire of een vergoedende formule.

Naast de bestuurdersverzekering bestaat er ook een polis inzittenden, beter bekend als verkeerspolis. Deze verzekering dekt de lichamelijke schade van de leden van uw gezin, ongeacht wie aansprakelijkheid is. Qua vergoeding geldt hetzelfde mechanisme als de bestuurdersverzekering. In feite is zo’n verzekering inzittenden vandaag gedeeltelijk achterhaald. Passagiers worden als zwakke weggebruikers automatisch schadeloos gesteld door de verzekeraar van het betrokken motorrijtuig.